VCP - R.V.&A.V. Sparta

VCP

VCP

Pesten, discriminatie, geweld of zelfs seksuele intimidatie. Het komt helaas voor, maar we willen er niet mee geconfronteerd worden en laat staan dat onze kinderen hier mee geconfronteerd worden. Wij als R.V.&A.V. Sparta willen onze leden een veilige sportomgeving bieden en daarom introduceren we nu een nieuwe functie in onze organisatie: de VertrouwensContactPersoon (VCP). De VCP'er is een onafhankelijk eerste aanspreekpunt binnen de vereniging voor een ieder die vragen heeft omtrent niet-wenselijk gedrag en wordt via NOC-NSF opgeleid om in deze kwesties te begeleiden.

De VCP'ers voor de R.V.&A.V. Sparta zijn:
- Rob Onderweegs; r.onderweegs@sparta-rvav.nl
- Bob Sinke;secretaris@sparta-rvav.nl

Het bestuur informeert alle leden hierover nader in deze brief, waarvan het belangrijk is dat jullie hiervan kennis nemen. Zeker leiders en andere begeleiders worden opgeroepen deze stukken te lezen!

Het bijbehorende protocol is hier terug te lezen (download protocol). Worden jullie geconfronteerd met geweld, discriminatie, seksuele intimidatie of pesterijen: in het vervolg kunnen jullie hier lezen hoe we dit kunnen aanpakken.

We hopen met de introductie van de VCP'er  tot een nog veiligere sportomgeving te maken, zodat iedereen met plezier wekelijks naar ons sportcomplex Nieuw Terbregge kan komen om te genieten van een prachtige sport als voetbal.

Eén van de actiepunten uit het KNVB plan ‘Voetbal voor iedereen’ is het aanstellen van vertrouwenscontactpersonen (VCP). De VCP is het eerste aanspreekpunt voor vragen, vermoedens, meldingen, klachten en aangifte met betrekking tot seksuele intimidatie.

De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor.

De VCP is aanspreekbaar voor spelers, ouders van spelers, kaderleden, vrijwilligers en bestuurders.

De vertrouwenscontactpersoon verzorgt de eerste opvang en is het eerste aanspreekpunt. Hij/zij neemt meldingen aan, informeert over mogelijke vervolgstappen, verzorgt procesbegeleiding en heeft een adviesrol richting de vereniging. De vertrouwenscontactpersoon kan helpen bij het indienen van een klacht bij de vereniging, sportbond of politie. Maar gewoon even praten kan ook.

Een aantal concrete voorbeelden van wanneer er contact met de VCP opgenomen kan worden:

Er is sprake geweest van seksuele intimidatie
Er is iemand beschuldigd van seksuele intimidatie

Als een persoon een vertrouwelijk gesprek wil voeren over iets dat hij of zij heeft meegemaakt op het gebied van seksuele intimidatie, dan kan deze contact opnemen met Rob Onderweegs of Bob Sinke. Als vertrouwenspersonne bieden zij een luisterend oor en zoeken samen met jou naar oplossingen.

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!